ערוצים דיגיטליים
מאז שהוקמה מחלקת ההנגשה הדיגיטלית בשנת 2015, הוכפל מספר הכניסות לאתר בכל חודש. החומרים המגוונים והעשירים שהספרייה מציעה והנגשתם הידידותית הזניקו את מספר המשתמשים באתר.
הפופולאריות של אתר הספרייה הלאומית
מאז הקמתו של אגף הנגשה דיגיטלית והתפתחותו של אתר הספרייה חלה עלייה של יותר מ–98% במספר המבקרים החודשיים באתר הספרייה.
איך מוצאים אותנו הגולשים?
יותר ויותר גולשים מגיעים אל חומרי הספרייה הלאומית בכוחות עצמם. מספר החיפושים הישירים אחר תכנים מסוימים באוסף הספרייה עלה במהלך השנים האחרונות בהתמדה.
בשנת 2016 יותר ממחצית (52 אחוזים) המשתמשים באתר הספרייה הלאומית הקלידו את כתובת האתר כדי להגיע אליו. לעומת זאת, והודות למאמצי צוות ההנגשה של הספרייה, בשנת 2019 נרשם זינוק בשיעור המחפשים באמצעות גוגל, ו־59 אחוזים ממשתמשי האתר הגיעו אליו באמצעות הקלדת מילות חיפוש בגוגל.
מיזמים דיגיטליים
מיזמי דיגיטיזציה חדשניים מאפשרים להעמיק את חשיפת הציבור לספרייה הלאומית, יוזמותיה ואוצרותיה בעולם. נפרט להלן כמה דוגמאות.
שירי
מוזיקה ישראלית במיוחד בשבילך
בפברואר 2019 השיקה הספרייה הלאומית את שירי, יישומון המאפשר להקשיב לאוסף המוזיקה הישראלית של הספרייה הלאומית (ובו, נכון להיום, כשבעים אלף שירים!) ישירות בטלפון הנייד של המשתמש, בחינם. בחודשיים הראשונים לאחר השקתו הותקן היישומון כמאתיים אלף פעמים, ונשמעו באמצעותו שישה מיליון שירים מסגנונות שונים. שירי הוא פרי שיתוף פעולה בין הספרייה לקבוצת מוזיקאים ישראלים, בהובלת המוזיקאי אריאל הורוביץ. המשרד לתרבות וספורט של מדינת ישראל תמך במיזם ואף הוביל את קמפיין ההשקה.
שירי >Jrayed
ארכיון עיתונות ערבית בארץ ישראל העות'מאנית והמנדטורית
Jrayed, ארכיון עיתונות ערבית מימי השלטון העות'מאני והמנדט הבריטי בארץ ישראל (1908‒1948), הוא הארכיון הגדול מסוגו, ובו אוסף סרוק של עיתונים בשפה הערבית ויותר מ־170,000 עמודי תמונות ברזולוציה גבוהה. באתר התלת־לשוני אפשר לערוך חיפוש לפי מילות מפתח – שם כותר, שם מחבר או מקום. לעמוד הפייסבוק של Jrayed יש למעלה מ־26,000 עוקבים מרחבי העולם.
JRAYED>מאגר הפנקסים
האוסף הבין־לאומי של פנקסי קהילות
מאגר הפנקסים של הספרייה הלאומית מקבץ אוסף חשוב של פנקסי קהילות יהודיות באירופה ומציג אותם לקהל. בפנקסים אלה רשמו מנהיגי הקהילות ותיעדו את ארגון חיי הקהילה והמשפחה, את פעילויות הדת והתרבות, את חיי הכלכלה וכן את המגעים עם השלטונות ואת הקשרים עם גופים לא־יהודיים. פנקסים אלה הם ממקורות המידע החשובים על תולדות היהודים באירופה בעת החדשה המוקדמת.
באתר הפנקסים מעל מאתיים פנקסים מאוסף הספרייה הלאומית והארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי, והוא מיועד להתרחב ולכלול פנקסים מאוספים נוספים מחוץ לספרייה. המיזם מתקיים בשיתוף מכון לייבניץ להיסטוריה ותרבות יהודית – שמעון דובנוב, לייפציג, גרמניה ובתמיכת קרן רוטשילד 'הנדיב' אירופה.
מאגר הפנקסים >שיתופי פעולה עם גוגל
בין הספרייה הלאומית לגוגל מתקיים שיתוף פעולה שתכליתו סריקת 120,000 ספרים מאוסף הספרייה, המיזם מתוכנן להימשך כשנתיים. המיזם יגדיל במידה ניכרת את מספר הספרים העבריים בגוגל ספרים (Google Books) ובמאגר הספרים הסרוקים המקוטלגים באוסף הספרייה. הספרייה הלאומית היא המוסד הראשון בישראל שגוגל (Google Arts and Cultures) בחרה לשתף במיזם האינטראקטיבי המקוון שלה: 'Once Upon a Try'.
גוגל >פייסבוק
צוות ההנגשה הדיגיטלית של הספרייה הלאומית יוזם הקמת קבוצות בעלות עניין משותף כדי להעמיק את חשיפתן לספרייה ואוספיה ולשתף במידע וברעיונות. 'הסיפור שמאחורי' (סיפורם של תמונות, שירים, חפצים וכדומה), 'גיבורות', 'סודות כתבי היד העבריים', 'ללמוד עם הספרייה הלאומית', ו'החיים לפני השואה' (Life Before the Holocaust, מיועד לקהל אירופי) – הן רק כמה מקבוצות אלו.
אלפי חברים מעורבים בקבוצות ועוקבים אחריהן בישראל וברחבי העולם. לצד פעילות הקבוצות שיתוף הפעולה בין פייסבוק לספרייה הלאומית מסייע לחשוף את הקהל הרחב לתצלומים וחפצים מרתקים מאוסף הספרייה הלאומית ולהציגם ביצירתיות ברשומות בפייסבוק.
פייסבוק >